Povestea copiilor la insirat tutun

Fina Anica” baga ciocani in foc. Pe plita fierbe apa de ploaie cu lesie sa spele hainele murdare de la adunat.

Fetita negricioasa tunsa cu castronul, striga la poarta cat o tin plamanii: ”Mirelaaa, Mirelaaa!” De dupa casa iese tanti Radita: “Mirelus se spala, ca a fost cu noi la tutun de dimineata, hai intra”…”Nu intru, bre, ca mi-e frica de caine” “Nutule, manca-te-ar mamaia, ia fata de la poarta!”

Nutu este fratele mai mic al Mirelei , si febletea babei. Invita fata inauntru si se asaza in dreptul cainelui, ca ea sa poata intra in gradina.

Nici nu se facuse zece dimineata, ca fetita asta negricioasa era deja la ei in curte. Pe batatura erau o caruta deshamata, plina varf cu tutun si inca un carucior de fier la fel de plin. Copiii, “fina Anica” si tanti Radita se asaza langa gard, fiecare cu cate o gramada de tutun langa ei. Cu cate o iglita legata de o sfoara cu ochi la un capat, se baga foaie cu foaie din tutunul lipicios, si apoi se trage pe sfoara, pana in capat. Frunzele uscate sau vestede se dau deoparte si se insira separat. Cum termina cate un rand, nenea Aurel vine si le adata pe gard, in exterior. Nutu si Mirela sunt cei mai harnici, se iau la intrecere; cine castiga, este premiat!

Se face de pranz, toata lumea este asteptata la masa; cas proaspat cu mamaliga, ciorba si ostropel; cand e festinul in toi, la poarta se aude un baboi: “Ileana, Ileana, treci acasa ca te asteapta tac-tu mare sa mancam!” De dupa casa, iese tanti Radita “Ce ai fa, Tinco, lasa fata sa manace cu baietii mei!”

Fetita cu breton, mananca repede si o ia la fuga pe ulita…in urma ei se ridica un nor de praf. Peste doua ore e iar in poarta de unde a plecat si unde caruta cu tutun e aproape terminata. Se asaza si ea intre oamenii harnici si isi continua sirul de unde ramasese la pranz.

Mainile copiilor sunt negre si degetele lipicioase; pe furis, fetita negricioasa isi atinge buricele degetelor cu limba si se stramba: “ce amar e!”

Se face sase seara si Mirela se ridica de la tutun si se duce in casa sa se spele…e ora de mers “devale” dupa vaca. Fetita, sfioasa, se duce dupa ea in casa; ii place sa se uite cu ce se imbraca si mai ales, cum isi aranjeaza parul negru si cret…

Nenea Aurel a terminat de asezat sirurile de tutun pe gard, tanti Radita mulge vaca, copiii, toti trei, se duc in sat, la pod…tutun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s